Eladó kutyák: mire figyeljek?

Stacy Barnes/ január 31, 2021/ Default

Az eladó kutyák közt hogyan válogassunk?

Amikor az ember eldönti, hogy kutyát szeretne, általában már van elképzelése arról, milyen méretű kutyát szeretne, talán az is megvan már, hogy milyen fajtát akar. Így az eladó kutyák közt is ez alapján kezd válogatni. Persze sose baj, ha tudjuk szűkíteni a kört, én mégis azt javasolnám, hogy ezeket a kezdeti ötleteket ne effektív kutyakeresésre használjuk, hanem arra, hogy rájöjjünk, mit is akarunk és mi is való nekünk. Ez a kettő gyakran nem ugyanaz. Az eladó kutyák sorsa nem alakulhat annál rosszabbul, mint mikor valaki elviszi őket, aztán pár hónap múlva megszabadul tőlük, mert nem erre gondolt. Ne legyél ez az ember, gondold át rendesen!

Eladó kutyák közt mi alapján válasszak?

Ha tehát kisilabizáltuk, hogy kicsi, nagy, ugatós, csendes, nagy mozgásigényű, vagy lustább, családi vagy munkakutya, szőrhullató, vagy netán kopasz.. Na, ha már tudjuk, és mi is felfogtuk, hogy ez napi hány sétát, játékot, kefélést jelent és mennyit kell majd állatorvosra költeni, akkor irány az eladó kutyák online piaca. Most jött el az ideje valóban azt a kutyát megkeresni, akit be is fogadunk az otthonunkba.

Az eladó kutyák közül gyakran a kölyök kutya eladó apró kis szőrgombócai vonzzák a legtöbb érdeklődőt. Tenyésztett, fajtatiszta kutyáknál ennek értelemszerűen költsége lesz. Bizonyos fajták példányai kifejezetten sokba kerülnek. Viszont, ha komolyabb terveink vannak a kutyával, mondjuk, versenyre járnánk vele, vagy pároztatni szeretnénk, akkor ez elengedhetetlen. És az árban az ilyen eladó kutyák esetén a törzskönyv és az oltások is benne vannak. Érdemes ehhez ragaszkodunk. Nem feltétlenül azért, hogy spóroljunk, mert igazából mindegy, hogy az eladó kutyák oltása benne van az árukban és a tenyésztő intézte, vagy olcsóbbak és nekünk kell intézni. Pénzügyileg ugyanott vagyunk. Viszont, aki ezt nem vállalja, sőt, nem intézi tenyésztő létére rutinból, az nem méltó a tenyésztő névre és illik óvatosan, fenntartásokkal bánni vele. A szakma nagyon szúrós szemmel néz az úgynevezett „szaporítókra”, akik a kutyák egészségének és a fajtaértékek teljes figyelmen kívül hagyásával csak minél több kölyköt akarnak kihozni egy kutyapárból, hogy nyerészkedjenek. Ezek az eladó kutyák sajnos csak profithajhászók simliskedésének áldozatai.

Amennyiben nem feltétlenül fajtatiszta kölykökre hajtunk, az eladó kutyák akár menhelyről is származhatnak, vagy egy szerető otthonból, ahol megejtették az egyik szukát. A menhelyek általában olajozott ügymenetben segítenek minket, hogy a chipek, oltások meglegyenek, amennyiben magánembertől vesszük a kutyánkat, erre közösen kell odafigyelnünk.

Mi van, ha az eladó kutyák keverék kölykök?

Egy kutya ugyanúgy tud szeretni és megédesíteni a mindennapjainkat, ha nem fajtiszta. Ugyanakkor bizonyos dolgokat az eladó kutyák esetében ilyenkor nehéz megállapítani. Milyen lesz a jelleme, a szőre, mekkorára nő? Menhelyeken pláne találkozhatunk olyan rutinos kutyásokkal, akik ezekben a kérdésekben ránézésre segíteni tudnak.

Jó kiindulási alap a kölyök tappancsa. Nagy mancs, nagy kutyát rejt. Ugyanis a mancsok közel akkorák már születéskor, mint egy kamasz kutyánál. A kölyökszőrből is lehet következtetni, bár tény, hogy ezt teljes egészében le fogja cserélni. A jellem legjobb próbája pedig, ha az eladó kutyák közt időt töltünk. Nem otthon a gépnél kép alapján választunk. Nem bemegyünk és rábökünk. Ott vagyunk legalább húsz percet és csak figyeljük őket. Melyik az, aki azonnal kíváncsian les mindent? Melyikük az, aki könnyen megijed? Mit tesz akkor? Behúzza a farkát, vagy ugat? Ugatósságukat, csahosságukat is kifigyelhetjük ennyi idő alatt. Megnézhetjük, hogyan játszanak, mennyire szociálisak egymással. Egyszóval: megismerhetjük őket.

Az eladó kutyák körüli tennivalók

Esett már szó róla, hogy az eladó kutyák oltásáról vagy nekünk, vevőnek, vagy az eladónak, menhelynek, tenyésztőnek gondoskodnia kell. Igaz ez EUs törvények alapján a chipeltetésre is. Ám otthonunkat is fel kell készítenünk a jövevény érkezésére. Legyen egy fekhelye. Kicsi kutyánál nem érdemes rögtön megvenni egy terebélyes kutyaágyat, hiszen kinövi, és kiskutyáknál azért még a balesetek is gyakoribbak. Úgyis leharcolja fél év alatt és ki kell majd dobni. De egy puha, meleg és száraz sarok attól még kell.

Emellett érdemes tálakat, tápokat – lehetőleg azt, amivel eddig is etették, amiről tudjuk, hogy szereti, illetve, ami szükséges a fejlődéséhez – beszerezni. És játékokat. Az eladó kutyák otthonváltását nagyban segíti, ha van, ami a régi helyről elkíséri őket. Egy rongy, amin ott van a régi alom szaga. Egy plüss, amivel sokat játszott korábban. A kutyákban is van tulajdon érzet, és ezek a saját dolgok segítik az akklimatizálódást.

Emellett az első napokban hagyjuk csak békén. Ha persze jön és keresi a figyelmünket, játsszunk vele, simogassuk, támogassuk. De hagyjuk pihenni, amikor pihenne. Az első költözés azért kemény dolog, szükségük van nekik is pár nap akklimatizálódásra!

Share this Post