Így lesz könnyű a hűtő választás

Stacy Barnes/ január 22, 2022/ Default

A hűtő választásának lépései

A hűtőszekrény kiválasztása nem mindig egyszerű vagy egyértelmű feladat sokak számára. A legtöbb lehetőségünk akkor van persze, hogyha éppen egy új házban konyhát építünk vagy felújítunk, azonban alapvetően egy ilyen készülék elhelyezése és beszerelése nem jelent komolyabb gondot az ember számára. Azonban érdemes néhány apróságra alaposabb is odafigyelni. Íme néhány tanács arra nézve tehát, hogy hogyan tudjuk kiválasztani a megfelelő terméket a konyhába, hogy biztosan jó legyen az egész család számára, és a berendezés szempontjából is tökéletesen passzoljon. 

Tippek hűtő vásárlásához

A hűtő kiválasztása néhány szempont megfogalmazását igényli az ember részéről, még mielőtt nekivágnánk a tényleges döntésnek. Hogyha megfelelő terméket szeretnénk, akkor először azt kell tisztáznunk, hogy beépített vagy szabadon álló legyen a háztartási eszköz. Ezt általában nem nehéz megfogalmazni, hiszen a lehetőségeinkhez mérten tudunk dönteni, akinek pedig mindkettőre van lehetősége, annak általában megvan a maga preferált típusa. Azért néhány szó a két fajta előnyeiről és hátrányairól: a szabadon álló termék beszerelése gyakorlatilag nem is beszerelés, csak be kell dugnunk az áramba a terméket, és kész is, mivel szabadon van, általában könnyű a karbantartása, hátránya, hogy sok helyet foglal, és könnyen elveszti a szoba az addig megtartott autentikus kinézetét, nem is beszélve arról, hogyha az útba kerül, akkor könnyen kényelmetlenné teheti a konyha használatát és az ottani közlekedést. A beépített termék előnye ezzel szemben, hogy nagyon esztétikus, belesimul a környezetbe, sokszor nagyobb darabot, kétajtós változatot is be tudunk szerezni, és számos extra funkció van, amellyel számolni lehet. Ennek ellenére a beszerelése és a méret megtalálása nem lesz egyszerű, illetve a karbantartása sem feltétlenül a legkönnyebb kategória. Jobb minőségű darabokat azonban nem kell sűrűn szerelni, így lehet, hogy ez egyáltalán nem fog a későbbiekben problémát jelenteni.

A következő hasznos tanács a megfelelő méret megtalálása. Kisebb belmagasságú lakások esetében ügyelnünk kell arra, hogy könnyen elhelyezhető terméket válasszunk, amely egyrészt befér az ajtón, másrészt pedig esztétikailag sem kisebbíti a helyiséget. A méret persze nem csak a magaság miatt fontos, hanem azt is meg kell néznünk, hogy az adott termék mekkora nettó hűtőtérrel rendelkezik. Ez mindenképpen fontos lehet, hiszen minden termék másfajta elrendezéssel, polcokkal rendelkezik, ezért még magasságában és hosszában megegyező termékek is eltérő rámolófelülettel rendelkezhetnek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy kevesebb vagy több helyünk lehet tárolni az egyes készülékek esetében. Amit persze tudatosítanunk kell, hogy mekkora hűtőre is lesz szükség. Az emberek általában hajlamosak alábecsülni, hogy mekkora helyre is lesz szükségük, így gondoljuk végig azt, hogy az összes családtag eltett főétkezése, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, húsok és egyéb elpakolandó élelmiszerek mekkora helyet fognak kitenni, hogy biztosan megtaláljuk a megfelelő méretet. 

Hogyha még a kialakításnál maradunk, akkor érdemes lehet arra is figyelni, hogy milyen „ajtókat” szeretnénk a hűtőnkre. Ez alatt értem az egyajtós változatot, vagy az ettől eltérő kialakításokat. Hogyha a hely meg is van a konyhában, hogy hová fog kerülni a termék, akkor is meg kell néznünk, hogy az ajtó mindkét irányba nyílhat-e vagy ragaszkodnunk kell az egyik oldalhoz esetleg. Az egyajtós verziók általában vagy csak hűtő térrel rendelkeznek, vagy azon belül egy egészen apró fagyasztót találhatunk, amihez egy külön kis ajtóval tudunk jutni. Ezek általában igen kicsik, így nem sok fagyasztandó élelmiszert fogunk itt tárolni, talán csak néhány jégkrémet és egy-két szelet húst lehet kényelmesen elhelyezni. 

hűtő_pic2

A Side by Side kialakítás ennél sokkal kényelmesebb formát rejt magában, ez a kétajtós amerikai álom-hűtőszekrény, amit mindenki szeretne az otthonába, azonban általában kisebb családoknál felesleges térrel rendelkezik, és a fogyasztásán ez meg is látszik. Persze tudunk egyszerűbb, alul vagy felül fagyasztós termékeket is vásárolni, és akár négyajtós francia kivitelezést is tudunk választani, hogyha az felel meg az ízlésünknek. 

A hűtő fogyasztása

A termék fogyasztása szintén fontos választási szempontot jelent. Általában A és G között terjedő listán jelzik a energiaosztályba sorolást, de már az sem ritka, hogyha egy-egy eszköz A+ vagy A++ jelzést kap, amely még jobb minőséget jelent. A-B alá nem nagyon érdemes adni, mert ez nem olyan eszköz, amit csak néha használ rövidebb ideig az ember, egy mosógépnél például nincs ekkora jelentősége a fogyasztásnak, egy hűtő azonban az év minden napján, állandóan működik, ezért a fogyasztásunk jelentős részét jelenti a nap folyamán. 

A hűtő felépítése

Hogyha az ember részletesebben is tájékozódni szeretne arról, hogy pontosan milyen lehetőségei is vannak, érdemes lehet megnézni a kompresszoros lehetőségeket és a hűtőkörök számát is. Ezen túl pedig számos extra funkció és lehetőség közül tud az ember választani, amiket nem éri meg elszalasztani. 

Share this Post