Led izzók: mit érdemes tudni róluk

Stacy Barnes/ november 3, 2019/ Default

Hogyan váltottunk LED izzókra?

Személy szerint én nagy támogatója vagyok a LED izzóknak, az áruk ellenére. Természetesen nagyon nagy kiadás lenne az összes izzó lecserélése, ha egyszerre tennénk, így nálunk ez párhuzamosan zajlott a hagyományos izzók kiégésével. Mielőtt azt hinnénk, hogy erre évekre volt szükség, tisztába teszem a dolgokat: sajnos nem. Különösen a téli időszakban, amikor korán sötétedik és későn világosodik, nagyon sokat égnek a lámpák. Én otthonról dolgozom, és minden erőmmel harcolok a szürkületi álmosság ellen. Ezt korábban egy 100 wattos izzóval oldottam meg, mert csak így kaptam elegendő fényt.

A LED izzók segítségével végül sikerült a teljes háztartást költséghatékonnyá tenni. Mi csak a villanyért és a vízért fizetünk. Kicsi lakásunkat sikerült a lehető legköltséghatékonyabbá tenni és ennek a megkoronázására bekerült az utolsó LED izzó is a helyére. Már korábban is volt rá példa, de akkor még nem voltam elégedett a fényeröjükkel. Szerencsére ez rohamosan fejlődött az elmúlt években, így most már nálunk is gyökeret vertek.

Mit érdemes tudni a LED izzókról?

Először is érdemes néhány alapvető fogalommal tisztában lenni. Ezek nem szakmai fogalmak, mindannyian találkoztunk már velük általános iskolában, fizika órán. Segítenek, hogy ne álljunk tanácstalan arccal a villanyszerelő bolt előtt, vagy üljünk a weboldal előtt, ahol még segítséget is macerás kérni.

Watt (W): a felhasznált energiamennyiséget jelöli. Egy 60 wattos villanykörte fogyasztása sokkal nagyobb, mint egy 10 wattos LED diódáé.

Lumen (Lm): ezzel mérik az izzó fényerejét, vagyis, hogy mennyire erősen világít. Minél erősebb az égő, annál magasabb a lumen értéke. Ez az érték minél magasabb, annál hidegebb fényt bocsájt ki az dióda.

Kelvin (K): ez az érték pedig az izzó fényerejének a színhőmérsékletét határozza meg. Hideg vagy meleg. A nappali fény 5500 Kelvin, viszont, ha ilyen izzót veszünk, azt a lakásban hideg fénynek fogjuk érezni, mert a napfény bizony hidegnek minősül.

Milyen előnyei vannak a LED izzóknak?

A LED szó az angol Light Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. Technikailag tehát nem is izzó, de mivel ugyanazt a szerepet tölti be, mint a hagyományos és halogén izzó, ezért a köznyelvben így terjedt el. 

A LED izzó hatásfoka kiemelkedő.  A fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, így kicsi a fogyasztásuk, az áramból pedig nem hőt, hanem fényt állítanak elő.  

Vagyis a hőtermelésük is minimális. Nagyon ritkán forrósodnak fel. Ez akkor fordulhat elő, ha maga a Led dióda hibás, rossz minőségű.

Az élettartalmuk nagyon hosszú, különösen a hagyományos és halogén izzókhoz képest. 30.000-50.000 órás élettartamra tervezik őket. Ez a szám kissé félrevezető lehet, hiszen egyetlen gyártó sem tesztelte őket ilyen hosszú ideig. A hosszú élettartam azonban kétségtelenül igaz. A LED égők nem kiégnek, hanem a használat során veszítenek fényáramukból. 

A LED égőknek gyors a kapcsolási sebességük. Felkapcsolás után azonnal világítanak. Valamint a sűrű fel-és lekapcsolás sem rövidíti meg az élettartalmukat. Tehát nem kell tartanunk attól, hogy a kíváncsi kisgyerek játszadozik a kapcsolóval. A helytelen viselkedést leszámítva.

Ami nekem még nagyon szimpatikus az az, hogy ezek az izzók ütésállók. A felépítésükből és működésükből adódóan kevésbé érzékenyek a környezeti behatásokra, így pl. a rázkódásból eredően sem keletkezik bennük meghibásodás. Ez számomra azért kiemelkedő információ, mert takarítás közben hajlamos vagyok ügyetlen lenni. Nem egyszer döntöttem már fel az állólámpát, vagy le az asztali lámpát, amit az izzó sínylett meg.

Megjelenésük ugyanolyan változó, mint a többi izzóé. A legtöbb foglalattal kompatibilisek.

A LED izzók hátrányai

Mert vannak. És ismernünk kell őket ahhoz, hogy mérlegelni tudjunk. Minden háztartás más. Egyedi. Mind lehetőségekben, mind igényekben.

A LED technológia sajnos nem olcsó. Az áruk magasabb, mint a többi izzóé. Bár az áruk az évek során jelentősen csökkent, még így sem pakolhatjuk tele velük a kosarunkat. Remélhetőleg ez az elkövetkező években megváltozik majd.

A LED izzóknak nem tesz jót a túl nagy meleg. Megrövidítheti az élettartalmukat.  A dobozon feltüntetett élettartam minden esetben szobahőmérsékletre vonatkozik, ezt vegyük figyelembe a döntésünk során.

Néhány speciális (drágább) típustól eltekintve a fényerejük nem szabályozható.

Számolnunk kell a sugárzási szöggel. Ugyanis a LED izzók spotfények. Ez azt jelenti, hogy egy megadott pontba sugározzák a fényt. Ez megnehezítheti az átállást a LED fényforrásokra, ugyanis számolnunk kell azzal, hogy így egyes helyekre kevesebb fény jut. Erre a LED technológia sajátos megoldást kínál. Nézzünk szét lakberendezési honlapokon, újságokban, mielőtt döntünk.

Erős a kék fény sugárzásuk.

Eleinte egyértelműen dekorációs szerepet töltöttek be a LED fényforrások, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően mára már lakossági felhasználásra is alkalmasak. Mi nem bántuk meg a váltást. Szeretnénk a lehető legpraktikusabbá tenni a háztartásunkat, s ebbe beletartozik a költséghatékonyság is.

Share this Post