Megtaláltuk a legjobb konyhai csaptelepet!

Stacy Barnes/ február 27, 2022/ Default

Milyen csaptelepet válassz a konyhába?

Jól ismerjük a régi, megszokott csaptelepeket. Ezeknél még nagyrészt csak arra kellett figyelnünk, hogy megfelelő csatlakozással rendelkezzenek, hogy hova tesszük őket, hogy beépítettek-e pultba, falba, önmagukban állnak-e. Persze mindig kérdés volt az is, hogy milyen legyen az anyag minősége, melyik bírja legtovább a vizet, melyiken látszik legkevésbé a vízkő. Most azonban már nem csak az ilyen legfontosabb kérdésekben találhatunk nehézséget, hiszen a csap kényelmessége és kihasználhatósága is fontos szempont lett a választás során. Sőt, a környezetbarát kialakítás is prioritást élvezhet, hogyha szeretnénk minimálisra csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. A környezet védelme elvégre az otthonunkban kezdődik, a gyártók pedig az igényekhez tudnak igazodni. Szóval nézzük meg, milyen az a konyhai csaptelep, amely minden elvárásunkat maradéktalanul teljesíteni tudja 2022-ben. 

Ilyen a modern csaptelep a konyhában: kihúzható szórófej, hosszú nyak és kényelem

Talán egyértelmű, hogy egy mosogató csaptelep magas nyakkal rendelkezzen, könnyen alá lehessen rakni egy teljes oszlop tányért, nagyobb tálakat. A főzéshez szükséges alapanyagok elmosásához is szükség van a nagyobb térre, így egyértelmű, hogy hosszú nyakat kell választani, azonban arra figyeljünk, hogy ne essünk túlzásokba, ne legyen akkora a távolság, hogy a csapot megnyitva rögtön visszaverődjön a víz a mosdókagyló aljáról. 

csaptelep_pic2

Hogyan tudjuk azonban még hatékonyabbá tenni egy konyhai csaptelep használatát? Talán sokan ismerik már a kihúzható fejet, amit annyiszor látunk filmekben, reklámokban. Azonban ez nem ilyen amerikai álom-szerű dolog, hanem már itthon is könnyen beszerezhető háztartási eszköz. Persze nem kell túl nagy kihúzhatóságra gondolni, hogy a lakás másik felét tudjuk vele locsolgatni, éppen a megfelelő méretet kell elképzelni, néhány centi extra távolságot és persze a mozgás szabadságát. 

Így, ha nagyobb edényeket, lavórokat szeretnénk megtölteni, nem is lesz szükség arra, hogy az ember a mosdókagylóba helyezze ezeket, elég a közelben megtartani, így sokkal több lehetőségünk adódik majd a konyhai csap kihasználásához. Ez nagyon jó az alapanyagok elmosása szempontjából is, hiszen az ember mindig szenved azzal, hogy fordítgassa a nagyobb termékeket, egy dinnyét elmosni például kész rémálom. De így, sokkal kisebb mértékben kell majd mozgatni magát a dolgot, amit elmosunk, és sokkal nagyobb szabadsággal a vizet adó csapfejet. Az ilyen modern megvalósításokért keressük azokat a csaptelepek készülékeket, ahol a legszélesebb választék várja a vásárlókat. 

Víznyomás és szórófejes csaptelep

A csaptelepek esetében érdemes lehet arra is kitérni, hogy milyen nyomással rendelkeznek, hogyha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen nyomás van a falban, alacsony vagy magas, akkor érdemes egy olyan darabot választani, ami szabályozni tudja ezt. Ez persze magában a falban lévő nyomás még, de érdemes lehet megvitatni azt is, ami kifolyik a csapból. 

Éppen ezért beszéljünk még arról néhány szót, hogy miért is érdemes befektetni egy szórófejes, vagy zuhanyfejes változatba, ami egyébként általában együtt jár azzal, hogy az adott termék kihúzható fejjel rendelkezik. A szórófej azonban további kényelmi szempontot jelent. A vízcseppek megtörnek, kisebbek és „élesebbek” lesznek, eleve nagyobb átlóban távoznak a csapból. Mindez azt eredményezi, hogy öblítéskor nagyobb felületet fednek le, így gyorsabban letudhatjuk a mosogatást és kevesebb vizet használunk. Az apró szemcsék könnyebben bejutnak a nehezen hozzáférhető helyekre is, így az ember hatékonyabban tud apró szemű gyümölcsöket és zöldségeket, salátákat tisztítani. 

csaptelep_pic1

Környezetvédelem csaptelepekkel

Tulajdonképpen már csak összefoglalnám a fent leírtakat néhány mondatban. Hogyha nem csak a kényelem a fontos számunkra, hanem az is, hogy a bolygónk védelmében is részt vegyünk akár egy olyan apró dologgal is, mint a csaptelep kiválasztása, akkor az alábbiakra lehet odafigyelni. Ezt nem csak az unokáink, hanem a pénztárcánk is meg fogja köszönni. Minden a kevesebb víz használatára megy ki ugyanis, ami egyben kevesebb áramfelhasználást is jelent, persze a meleg víz esetében. 

Hogy ezt elérjük, érdemes a zuhanyfejes, kihúzhatós változatot venni a konyhába, mivel ezzel percekkel meg tudjuk rövidíteni a mosogatást, spórolva a saját időnkkel, a számlákkal és persze nem pazaroljuk feleslegesen a vizet sem. A másik jó döntés, hogyha tudatosan szeretnénk vásárolni, egy termosztátos termék beszerzése, amely szabályozza a víz hőmérsékletét, és még biztonságos is, ugyanis nem engedi azt egy bizonyos fok fölé, így gyerekek is bátran használhatják azt, miközben nekünk sem kell keresgélni a megfelelő beállítást, hogyha az már eleve be van állítva. 

Érdemes tehát ezt a néhány extra funkciót megfontolni, hogy egyszerre a jól kihasználható trendeknek is megfeleljünk, és mellette még a környezetünkre is figyelhessünk. Mindez nekünk is jó, megkönnyíti a mindennapjainkat, sok időt meg tud spórolni számunkra, és kevesebb fejfájást fog okozni bármilyen konyhai tevékenység, hogyha egy ilyen hasznos csaptelep van a segítségünkre. 

Share this Post