Mi mindenre nem jó a munkásszállás?

Stacy Barnes/ október 16, 2019/ Default

Mi is a munkásszállás?

A munkásszállás, mint fogalom már összekapcsolódott a fejekben az átkossal, mikor a szűkösség, lemondás volt az ember dicsősége. Mára kissé átestünk a ló túloldalára és mindent megérdemlünk, minden alapból jár. Így visszatekintve kifejezetten taszító gondolat a múlt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a munkásszállás nem más, mint egy koszos luk, ahol tömegével szállásolták el a szegény kétkezi iparosokat. És persze ez ma sem lehet másként.

Nos, ez több szempontból badarság. Szeretem ilyenkor lecsupaszítva használni a fogalmakat, nézzük meg tehát mit jelent ez a szó. Egy helyet, ahol a munkások laknak. Se többet, se kevesebbet. Nem köti meg, hogy mennyire tiszta, hogy hány ágy van, hogy mennyire van messze bármitől, egyszerűen csak olyan embereknek kialakított szállás, akik munka miatt vannak távol a lakóhelyüktől. Még csak az se biztos, hogy ezek a dolgozók munkások. Szóval most, hogy elengedtük a szavak pejoratív töltetét, és nyitottan állunk hozzá, nézzük meg, milyen is napjainkban egy munkásszállás?

Munkásszállás a 21-ik században

Nos, kezdjük ott, hogy a „munkás” szót is leporoljuk egy kicsit és legalábbis a cikk erejéig megfeledkezünk a pejoratív tartalmáról. Nem lógó gatyájú, kőműves dekoltázsos, kiáll a kolbász a számból pasikat képzelünk el, hanem tudatos, magabiztos, két lábbal a földön álló embereket, akik jól értenek a szakmájukhoz. Egyébként tényleg sok ilyen van, általában kimennek Németországba dolgozni. Szóval lényeg a lényeg, a munkásoknak is vannak igényei. Akarnak enni, az ételüket tárolni valahol, ami nem az ablakpárkány, főzni valahol, ami nem a radiátor teteje. Szeretnének mosni, hogy ne kelljen zsák szám hazahordani, alkalmasint szeretnének parkolni, mert kocsival érkeztek és még az is lehet, hogy szeretnének vásárolni, szórakozás után nézni. Az viszont holtbiztos, hogy internetre szükségük van és az olcsó munkásszállók közül azt fogják választani, ami ezeknek inkább eleget tesz.

Mit várunk el egy munkásszállástól?

  • Legyen tiszta
  • Legyen konyhája, főzési lehetőség
  • Legyen hűtőszekrény, lehetőleg fagyasztóval
  • Házon belüli mosógépek
  • élelmiszer üzlet a közelben
  • parkoló, lehetőleg zárt és/vagy őrzött
  • ingyen wi-fi

Attól, hogy valaki kőművesként dolgozik, még igenis szerethet tiszta, rendezett körülmények közt élni és egy hosszú nap végén letusolni a port és koszt és tisztán feküdni az ágyba. Úgyhogy ezeket a körülményeket ugyanúgy biztosítani kell. Aki munkából adódóan tartózkodik otthonától távol, azaz munkásszálláson lakik, valószínűleg több napi ruhával, több napi élelemmel érkezett – mert hát a hazai koszt felülmúlhatatlan, meg költségkímélőbb és időhatékonyabb is így. Ehhez kell mosoda minimum a környéken, de jobb, ha az épületen belül és egy hűtőszekrény, lehetőleg fagyasztóval, hogy ne az első napon kelljen a teljes heti hidegélelmet elpusztítani.

Emellett persze uzsonnát nyilván nem otthonról, kilométerek távlatából hozunk, egy élelmiszerüzlet jól fog jönni a környéken, sőt, az se baj, ha van dohánybolt elérhető távolságban. Ha valaki autóval érkezett, parkolni akar, és szeretné biztonságban tudni az autóját. Sok helyen csak az utcán lehet parkolni, ami több szempontból nem a legelőnyösebb. Egy felől fizetni kell érte, ami önmagában véve lehet, hogy kérdésessé teszi, hogy érdemes-e egyáltalán kocsival menni, másfelől félti az ember a járgányát. Ha hetekig ott vagyunk, sokáig nem is biztos, hogy használjuk. Meg egy nagyobb városban lehet, nehezebb is helyet találni, jobb tehát az őrzött parkoló.

A wifi pedig már annyira alap, hogy külön díjat felszámolni érte kifejezetten álságos. Okos telefonnal tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel, azon fizetünk számlákat, nézzük az e-mailjeinket és azon olvasunk híreket, szórakozunk, akár sorozatokat is nézünk. Ez mára mondhatni, alapigény.

Kinek való a munkásszállás?

Egy dolog nem változott az évtizedek során, azon alapelképzelésünk, hogy a munkásszállás egyik legnagyobb előnye, ha nagyon olcsó munkásszállás. Nyilván itt is vannak fokozatok, de tény, hogy a költséghatékonyság az egyik legnagyobb tényező. Ha belegondolunk egyébként a szolgáltatások nagyja nem dob olyan sokat az áron, hiszen sok embert szállásolunk el egyszerre.

Az alacsony árak miatt pedig egész olyan ez a felállás, mintha egy hostelről beszélnénk. Sokágyas elhelyezés, minimális, de korrekt szolgáltatások. Hát ennyi erővel jöhetnének turisták, diákcsoportok is, nem? Dehogynem, tárt karokkal várják őket is! Ha visszaemlékszünk egy-egy osztálykirándulásra, biztosan akad olyan emlékünk, ahol hasonló munkásszállásokon aludtunk többen egy szobában, mert végül is a diákszállók, kollégiumok világától szintén nem áll olyan távol ez a műfaj.

Persze turistáknak is gyors és olcsó megoldás lehet egy munkásszállás, a legtöbbjük nyitott is az efféle megkeresésekre és több lábon állva él. Ez nem jelenti viszont azt, hogy magas fokon beszélne bárki is angolul a recepción, vagy, hogy huszonnégy órás portaszolgálatot tudnának biztosítani. A lényeg, hogy várjunk el annyit, amennyit a szolgáltatás nyújt és ha ezzel mi megelégszünk, nem fogunk csalódni sem, és kifejezetten kellemes emlékekkel távozhatunk.

Share this Post