Miért jó a platós teherautó bérlés?

Stacy Barnes/ október 25, 2019/ Default

Mit tud a platós teherautó?

A csajok kedvéért jegyzem meg, hogy a platós teherautó bérlés esetén arról a járműről van szó, amelyiknek nyitott a hátulja. Ezt minden műszaki érdeklődésű kisfiú már négy évesen tudja, mert ezzel játsszunk, ezt húzogatjuk, mikor azt mondjuk vrumm vrumm. Azt sem igazán kell senki férfiembernek tanítani, hogy a platós teherautó nem tesz meg hosszabb távokat. Már abból is látható ez, hogy nincs bennük hálófülke, csak némi tároló rész. De őszintén szólva, ha belegondolunk, a rakomány tárolása miatt sem igazán alkalmas a hosszabb távokra, hiszen maximum leponyvázni tudjuk az árut. Ez persze nem hátrány, hiszen nem is ez a lényege. A platós teherautó kis távokon kifejezetten kedvelt és hatékony, például fatelepről kiszállítani némi tüzelőt, tökéletesen alkalmas. Építkezéseknél sóder, salak, mindenféle töltelék anyagok is jöhetnek vele, legjobb, ha billenős, hiszen akkor a lepakolás is igen hamar és hatékonyan megvan. Mit kell tudnunk tehát a platós teherautók bérléséről?

Miért jó a platós teherautó bérlés?

A nagy teherautó bérlés önmagában hordoz előnyöket, amik igazából evidenciák, de a teljesség igénye érdekében azért soroljuk fel őket. Tehát olyan tárgyak, rakományok mozgatására jó, amiket 20-50 km-es távon belül szeretnénk mozgatni, alkalmanként, de nem rendszeresen. A műfaj magában már sugallja, hogy nem a belváros közepén fog velünk szembe jönni egy platós teherautó bérlés hirdetése, mert az emeletes nagy házak közt igen valószerűtlen, hogy hirtelen akácfával keringene egy teherautó. Ellenben a piacok táján annál inkább találhatunk párat, hiszen valahogy el kell juttatni a Lehel piacra is a dinnyét.

De ezen belül mikor van az, hogy venni érdemes inkább és mikor van az, hogy a platós teherautó bérlés a jó megoldás? Ezt egészen könnyű addig megállapítani, amíg csak fél évente egyszer van szükségünk egy teherautóra, de onnantól, hogy már rendszeresen a munkafolyamataink részét képezi a szállítás, már elgondolkodhatunk, hiszen macerás folyton bérelni, hát annál már venni biztosan jobb, nem? Nem minden esetben.

A platós teherautó bérlés előnyei

A ponyvás teherautó bérlés is hasonló műfaj, mint a platós teherautó bérlése, annak meghatározása, hogy meddig éri még meg a bérlés, utánajárást igényel. Először is érdemes megnézni, hogy mennyiért is bérlünk és megvizsgálni, hogy milyen arányra oszlik ez le. Mondom érthetőbben: napokat vagy órákat fizetünk? Mert lehet, hogyha egy kicsit átszervezzük a munkánkat, már nem kezdünk meg egy papíron második napi használatot és kis odafigyeléssel csak egy napot fizetnénk.

De, hogy pontosan tudjuk, hogy jól járunk-e vagy sem, azt is sejtenünk kell, hogy maga a teherautó birtoklása mennyibe kerül? Mert ne gondoljuk, hogy a platós teherautó bérlés nélkül csak arról volna szó, hogy azt a rendszeres bérleti díjat ráfordítjuk a jármű fenntartására és kész is van. Egy felől a jármű engedélyezését el kell intézzük. Behajtási engedélyek, illetve autópálya díjak eddig is a bérlőt terhelték, ellenben a műszakiztatás, a különféle rakományszállítással, forgalomba helyezéssel kapcsolatos hercehurcák és díjak innentől kezdve minket terhelnek.

De gondolhatunk olyan esetekre is, mint meghibásodás, szervízelés, karbantartás. Van nekünk szerelőnk? Valószínűleg nincs, vagy még nincs. Tehát el kell mennünk valakihez, aki soron kívül vállalja. Addig üzemen kívül lesz a jármű és ironikus módon jöhet a jól ismert platós teherautó bérlés, amíg várunk, hogy elkészüljön. Ezzel szemben, ha eleve bérlésről van szó és a jármű meghibásodik, jó eséllyel rövid időn belül kapunk a bérbeadótól egy cserejárművet. Sőt, még az sem teljesen biztos, hogy a meghibásodás javítása minket terhel, ehhez vessünk egy tüzetesebb pillantást a bérleti szerződésünkre.

Bérléskor az az előnyünk is megvan, hogy mindig csak az adott igényeinknek megfelelő járművet kérhetünk. Nem kell a platós teherautónkra ponyvát eszkábálni, mert most épp ponyvás teherautóra van szükség, jövő héten meg betonkeverőt fogunk vontatni. Mindig azt kérjük, amit kapunk és nem kell házi fusi megoldásokkal átalakítani az egyetlen meglévő járművet mindig épp olyanná, amilyenre szükség van. Már csak azért se jó ez a megoldás, mert a billenőplatós teherautó bérlés semmilyen házi ügyeskedéssel nem váltható ki, mert a szimpla platós teherautó bizony csak akkor billen, ha az egész jármű billen..

Mire ügyelj platós teherautó bérlés esetén?

Ha valaki bérelt már személyautót, akkor egy két dologgal tisztában lehet. Egyrészt tisztázni kell, hogy a platós teherautó bérlésben hogyan is állunk a benzinnel? Teli tankkal adjuk vissza, vagy számítanak egy adott benzinárral? Hány sofőrre van biztosításunk, egyáltalán benne van-e az árban a kocsi biztosítása, vagy külön kell CASCO-t kötni?

Ezek a kérdések platós teherautó bérlés esetén ugyanúgy jelen lévőek, de talán a meghibásodások, károk, meglévő hibák tisztázása még inkább fontosak. Hiszen ezek a járművel sok mindent kibírnak, de ki is kell tenni őket ennek annak. Nem mindegy, hogy már egy karcolásért is felszámolnak a bérbeadók, vagy csak akkor, ha leszakadt a lendkerék.

Share this Post