Mikor hasznos a kutyaeledel gyógytáp?

Stacy Barnes/ október 17, 2019/ Default

Mi az a kutyaeledel gyógytáp?

Állattartóként nyilván ismerjük kedvencünk étkezési szokásait, hogy inkább száraz vagy nedves tápot szeret, egyszer eszik nagyokat vagy többször keveset, figyelnünk kell-e a súlyára, vagy tudja, mikor elég? De mikor nyúljunk a boltok polcain a kutyaeledel gyógytáp kínálathoz? Nyilván láttuk már, hogy van ilyen, napjainkban a kutya szinte minden igényére ajánlanak valamilyen típusú tápot, van külön táp, ha kistestű, ha nagytestű, ha idős, ha fiatal és ennek margójára külön táp van arra is, ha valamilyen egészségügyi gondja van.

Miért szükséges a kutyaeledel, gyógytáp?

Nem mindig gondolunk bele, de a velünk élő állatoknak ugyanúgy gondja támadhat az egészségével, mint nekünk. Ennek két oka van. Az egyik nagyon önző, mégpedig az, hogy szeretnénk, ha szeretett kedvenceink minél tovább lennének velünk, tehát mindent megteszünk, hogy meghosszabbítsuk az életüket. A természetben általában nem élnék meg azt a kort, amit háziasítva, így olyan problémák sem merülnek fel a természetben, mint velünk együtt élve. A kutyaeledel gyógytápra viszont azért is szükség lehet, mert a mi modernizált életmódunknak vannak kitéve. Nem mozognak eleget – tisztelet a kivételnek – egyoldalúan étkeznek, esetleg szmogos, poros levegőt szívnak, túl sokat vannak bezárva. Nem született még tanulmány, hogy a monitorok kékfény hulláma befolyásolja-e az idősödő kutyák látását, de akár igaz is lehetne. Természetes vannak olyan esetek, amikor nem azért szükséges a kutyaeledel gyógytáp, mert a mi életmódunk olyan sok buktatót takarna, hanem pont annak hiánya, a valamivel „vadabban” tartás okoz gondokat. A kertben tartott kutyák jobban megtapasztalják az időjárás szeszélyeit, kialakulhat reuma náluk is. Egy szó, mint száz, ahogy minket is diétára fog olykor az orvos, úgy szükséges ebeinknek is a kutyaeledel gyógytáp.

Milyen kutyaeledel gyógytáp típusok vannak?

Ha valaha is elhaladtunk már a kutyaeledel gyógytáp polcok alatt, akkor magunk is láthattuk azt a hatalmas választékot, amit kínálnak, ember legyen a talpán, aki mindet végigirodalmazza. Szerencsénkre erre a legtöbb esetben nincs szükség, bár ebben talán nincs akkora örömünk. Ugyanis ha már gyógytápra van szükségünk, általában túlestünk azon a procedúrán, ami az állatorvossal végződik. Bizony, ha kedvencünknek panasza van, orvoshoz kell forduljunk, és az állatorvos ha megállapította a bajt, ahhoz fogja a diétát is előírni, és megmondja, milyen típusú kutyaeledel gyógytáp való ebünknek.

Kutyaeldel gyógytáp fajták:

Kutyatáp emésztőrendszeri problémákra

Ha kutyusunk nem bírja már a nehéz ételeket, megfekszik a gyomrát vagy éppen, hogy híg székletet okoznak, akkor érdemes a szárazeledelt is gyomorkímélő kutyatáp termékekkel helyettesíteni. Mindemellett nedves konzervből is akad kutyatáp érzékeny gyomrú kutyáknak, amely nem terheli meg olyan mértékben az emésztőrendszert, a kutya reflux táp pedig a gyomorsavat tartja alacsonyan.

Diabetikus kutyatáp

Bizony a kutyusoknál is kialakulhat cukorbetegség, pláne idős kori. És nem is gondolnánk, mennyi mindenben találni cukrot manapság. A diabetikus kutyatáp, gyógytáp segít elkerülni ezt az anyagot, de ehhez nekünk is nagyon szigorúan tartanunk kell magunkat a diétához. Általában nem javallott a kunyerálást jutalmazni, de ilyen esetekben pláne figyeljünk oda: semmi cukor!

Szívbeteg kutyatáp

Kedvenceinknek is lehet gyengébb a keringése, ilyenkor a speciális kutyaeledel, gyógytáp segít egy felől nem megterhelni az érrendszert, másfelől olyan anyagokkal dúsítani a táplálékot, amik segítenek a fellendítésén.

Májvédő kutyatáp

A méregtelenítés nagyon fontos része a kiválasztásnak. Szerencsére a máj az egyik leginkább megújuló, leginkább regenerálásra képes szerv, így a májvédő kutyaeledel, gyógytáp leginkább kúraszerűen javallott, amíg vissza nem áll a rend a szervezetben.

Kutyatáp érzékeny bőrre

Az egyoldalú táplálás, táplálkozás egyik hátránya, hogy kutyáinkban is kialakulhat bőrallergia. Bizonyos ételekre vagy anyagokra bizony viszketni kezd, kiütések keletkeznek. Ilyenkor kutyánk általában fékeveszetten vakarózik, rágja a területet, általában a lábakat.

Honnan tudjuk, hogy milyen kutyaeledel gyógytáp kell?

Szerencsére nem nekünk kell teljes mértékben eldönteni, hogy a diétás száraz kutyatáp milyen is legyen. Az állatorvosi vizsgálat során ki fog derülni, hogy a kutyaeledel gyógytáp választékból melyik érzékenységre is kell figyeljünk a leginkább. Az orvosok általában konkrét kutyatáp márkát is tudnak ajánlani, de értelemszerűen ez nem csak az ő döntésük. A diétát biztosan ők fogják konkretizálni, így ettől semmi esetre se térjünk el. Akkor is kérjünk tanácsot, ha kiderül, hogy kutyusunk sajnos több betegségtől is szenved. Az egyik diéta nem zárja ki feltétlenül a másikat, de mindenképpen jó, ha orvos állapítja meg, hogyan kombináljuk a gyógytápokat. Onnantól kezdve, hogy tudjuk, milyen diétás eledelt keresünk, már van némi mozgásterünk a márkák és az árkategóriák között. Nyilván kedvencünktől nem sajnáljuk a törődést, de nem mindig a legdrágább a legbiztosabb, és azért ezeknek a tápoknak elkérik az árát. Csak okosan.

Share this Post