Mi az, amit a Hisztamin allergia kapcsán tudni érdemes?

Stacy Barnes/ július 9, 2022/ Default

Mit jelet az, hogy valaki hisztamin allergia tünetektől szenved?

Nos, talán kezdhetjük azzal, hogy mi is az a hisztamin allergia hisztaminja.
A hisztamin egy bizonyos biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során jön létre.  A hisztamin nevezetű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben a hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődik és raktározódik. 

Hisztamin allergia szinte bármely életkorban kialakulhat, beleértve magát a gyermekkort is.
Nemcsak kizárólag a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat és allergiás tüneteket, ugyanis különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat a hisztamin.
Több különböző problémát is tud generálni a hisztamin allergia, különböző részein ráadásul a szervezetünknek, például:

  • légutakban: nehézlégzés, köhögés
  • gyomor-bélrendszerben: hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
  • méhben: fájdalmas menstruáció
hisztamin-allergia_pic1

Hisztamin allergia és az élelmiszerek

Egyes élelmiszereknek ráadásul nagyon magas lehet a hisztamin tartalma.
Ennek az oka az, hogy a hosszas érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná alakítanak. Néhány ismertebb példa:
Az érett sajtok, savanyúságok (káposzta, uborka stb.) borok, a feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek. Ide sorolhatóak a nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek és bár valamivel kisebb mennyiségben, de ezek az élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint: friss tejtermékek, friss húsok, hal, friss zöldségek, gyümölcsök és a fagyasztott zöldségek is.
A búzacsíra, hántolatlan hajdina, kelt tészták, nem friss pékáru is okozhat gondokat, csakugyan a alkohol, fekete tea, rooibos tea, energiaital, citruslevek, limonádé, kakaós italok, paradicsomlé, kávé, csokoládé, kakaópor, szójakészítmények (pl. tofu, szójaszósz), ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet, almaecet), chili, bolti fűszerkeverékek (pl. Vegeta), húsleveskocka, ketchup, adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő.
Az alábbi ételek pedig – bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak – serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást: a citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió és élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók.

Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett és érlelt az adott élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma, így a hisztamin allergia betegek leginkább ezeket kell kerüljék.

Ráadásul még a gyógyszerek is elő tudnak idézni hisztamin felszabadulást!
Illetve tudni kell, hogy gátolhatják a DAO enzimet: ezek általában az izomlazítók, fájdalomcsillapítók (pl. a nemszteroid gyulladásgátlók, acetyl-szalicilsav, morfium) vagy vérnyomáscsökkentők (pl. verapamil) és esetleg antibiotikumok (cefuroxim, klavulánsav) vagy köptetők (acetyl-cisztein, ambroxol).

Hisztamin allergia tünetei

A hisztamin allergia leggyakoribb tünetei közé sorolandó: a bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, (migrénszerű) fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés és az orrfolyás, orrdugulás is. Emellett sokan panaszkodtak már a nehézlégzésre és ritkán asztmás rohamokra is. Emellett előfordul torokfájás, torokviszketés, puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés és hányinger, hányás is. Fontos megemlíteni és tudni azt, hogy súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!
A tünetek mindenkinél mások, nehéz általános panaszokat megnevezni a hisztamin allergia esetében, mégis ezek a legismertebb példák rá.  A túlérzékenység jellege azzal is összefügghet, hogy a hisztamint lebontó enzim szintje például a bőr alatt vagy a bélben alacsonyabb-e. Ettől függve jelentkezhetnek bőrpanaszok vagy bélrendszeri gondok is. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát. A tünetek jellemzően átmenetiek, de ismétlődhetnek.

A hisztamin allergia gyanúja akkor áll fenn, ha 2 vagy több jellegzetes, hisztamin okozta tünet észlelhető és / vagy a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin hatású gyógyszerekre javulnak.

hisztamin-allergia_pic2

Persze a hisztamin allergia is kezelhető valamennyire, mint minden más allergia, mégha végleges megoldást nem is lehet találni rá, kezelni valamennyire lehet.
A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztamin mentes diéta.
Mindemellett ez előtt orvossal kell konzultálni! Az orvosi diagnózis birtokában lehetőség van az igazoltan kimutatott enzim-alulműködés kezelésére. Az egyéni allergia és tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve -mentes diétára van szükség. Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból (enzimhiány esetén), másrészt vérvizsgálatból (immunmodulált intolerancia) áll.
Persze érdemes emiatt dietetikussal is konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
Továbbá a szakember hasznos vásárlási, konyhatechnológiai praktikákkal is segíteni tudja a hisztamin-intoleranciával küzdők napjait. A problémák és panaszok az esetek nagy részében 3-5 év után képesek maguktól is megszűnni. Ezt is azt alátámasztja, hogy a kiváltó ok valamilyen fertőzés vagy egyéb nem genetikai tényező. Ha a háttérben viszont gluténérzékenység vagy áteresztő bél szindróma húzódik meg, akkor a hisztamin allergia megszüntetését ezek megfelelő kezelése is felgyorsítja.

Share this Post