Ami a KATA adóbevallásról érdekelhet 2021-ben

Stacy Barnes/ február 7, 2021/ Default

Változások és megmaradt szabályok a KATA adóbevallás tekintetében

2021-ben ismét szigorítottak a katások adózásán, ami sokak számára nem meglepő. Akik eddig is katások voltak, bizonyára tudják, hogy a KATA adóbevallás bizonyos keretek között éri meg az adózó számára, és ehhez érdemes az üzletkötéseket is igazítani. Azoknak azonban, akik még csak most tervezik a vállalkozás elindítását, és belecsöppentek ebbe a helyzetbe, még elég bonyolultnak hathat a rendszer, ezért érdemes lehet néhány pontját tüzetesebben áttekinteni.

Mikre érdemes odafigyelni a KATA adóbevallás során?

A legújabb feltételek közé tartozik egy olyan kitétel, miszerint a katás kifizetőjének 40% különadót kell megfizetnie, hogyha az adott kisadózónak 3 millió forintnál többet fizetett ki az adott évben. Ez csak belföldi partnerek esetében van így, külföldi kifizetőnél történő összeghatár átlépésének az esetében a katás fizeti meg a különadót. Több okból is problémás lehet ez a kisadózó számára, hiszen így nehezebb nagyobb összegben kötni üzletet. A különadóval már a partnerek keresése esetében is számolni kell, ezért jó, ha mind a két fél tisztában van a módosításokkal. Fontos ezt akkor is tudni, hogyha katásként egy másik katásnak kifizetője az ember, így a különadó őt terhelné.

Még fontosabb korlátozás a KATA adóbevallás tekintetében már 2017-től bevezetésre került, amely azt mondja ki, hogy a katás 40% különadó fizetésérő kötelezhető, hogyha meghaladja a teljes évi bevétele a 12 millió forintot. A különadó ebben az esetben a megadott határ feletti bevételre vonatkozik, azonban így valószínűleg már nem éri meg a legtöbb adózónak a határ felett bármilyen bevételt szereznie, hiszen még veszíthet is az üzleten is attól függően, hogy egyébként mennyibe került mondjuk egy termék előállítása. A tárgyév természetesen máshogy értendő azok számára, akik mondjuk év közepén csöppentek csak a vállalkozás világába. Számukra a katázás kezdetétől számított hónapokat kell megszorozni egymillió forinttal, így aki például júniusban kezdte el a tevékenységét, annak hétmillió forintos határra kell figyelnie 12 milliós helyett.

Amit az államnak be kell jelenteni a KATA adóbevallásnál

Szintén 2017-ben vezették be azt a szabályozást, hogyha a katás valamelyik partnerének egy évben akár csak egymillió felett számláz, arról tájékoztatnia kell az államot, ami akár erősebb hatósági odafigyelést is jelenthet a kisadózó számára. A probléma persze igazán nem ez, hanem a 12 millió feletti bevétel, ami miatt már megkérdőjelezheti az ember, hogy érdemes-e egyáltalán maradnia az általányadós katánál, vagy valamilyen kedvezőbb adózási formára kellene-e váltania inkább.

Amikor megéri a KATA adóbevallás

Azonban nem feltétlenül problémás ez sok kisebb cég esetében, hogyha a korlátozásoknak a közelében sincs. Rengeteg kisvállalkozó tudja kényelmesen fizetnie a tartozását az állam felé, hogyha a KATA adóbevallást választja. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal, akár egy oktatócsomagot is igénybe venni a KATA adóbevallásról, azonban remek rendszer mindazok számára, akik kisebb bevétellel rendelkeznek, és havi fix adót szeretnének fizetni, ami bevételtől függően 25 és 50 ezer forint lehet, magasabb nyugdíjpénztári adózással pedig 75 ezer forint fizetésére is akad lehetőség. A KATA adóbevallás megtervezése tehát elsőre nagy feladat lehet, ha a cég vagy vállalkozás nem lenne elég nagy gond az ember vállán. Sokat segíthetnek nekünk azonban szakemberek azzal kapcsolatban, hogy hogyan jön ki az ember a legjobban a cégalapításból. Érdemes például megnézni, hogy a vállalkozásunk ötlete hogyan valósítható meg egyáltalán katás adózóként, elvégre szigorú köre van annak, hogy kiből is lehet kisadózó.

A KATA adóbevallás határidői

Mint ahogy magánszemélyként, így vállalkozóként is nagyon fontos az adózási szabályok és határidők betartása, ezért egy kisebb csokorba összeszedtem a cikk végére, hogy mire is kell pontosan ügyelni. Ilyen, és egyben leggyakoribb adózási forma történik minden hónap 12-én, ami a befizetési kötelezettség határideje. A pénzt egy egységes számlaszámra kell utalni az adószámunkkal együtt, hogy tudják, melyik cégről is van szó. Nemsokára itt van a másik nagyon fontos határidő, ami a KATA nyilatkozatnak a leadási határideje, ami február 25-ére esik. Amikor az ember kisadózó, szintén fontos ügyelnie az iparűzési adó befizetésére, ami 25 ezer forint, ennek pedig március 15-e a határideje, míg a kamarai tagság sem olyan, amit figyelmen kívül szabad hagyni. Ennek egyfajta jelképes összege van, ami mindössze ötezer forint, és március utolsó napjáig kell eljutnia a kamara felé. Májusban az SZJA bevallása történik a hónap huszadik napjáig. Az iparűzési adó az év második felére pedig szeptember közepéig fizetendő be.

Láthatjuk tehát, milyen sokrétű befizetési- és szabályrendszer is vonatkozik a katásokra, ezért érdemes minél alaposabban beleásni magát a vállalkozónak a témába, hogy gördülékenyen tudjon működni az üzlet, viszont összességében azt is elmondhatjuk, hogy azok számára, akik a korlátozásoknak nem mozognak a határán, megéri a KATA rendszerét választani.

Share this Post